EVO ZBOG ČEGA SE MUŠKARCU CEPA MAJICA KADA POSTANE OTAC: Postoje dva razloga, a jedan će vas ostaviti bez teksta
Beba ilustracija, Foto: Profimedia

narodni običaji

EVO ZBOG ČEGA SE MUŠKARCU CEPA MAJICA KADA POSTANE OTAC: Postoje dva razloga, a jedan će vas ostaviti bez teksta

Cepanje majice muškarcima koji su postali očevi je i dalje rasprostranjen običaj na našim prostorima, ali mnogi ne znaju zašto se ovaj običaj i dalje zadržao i šta znači

Objavljeno:

Narodsko verovanje je da cepanje odeće predstavlja "skidanje" starog čoveka i "oblačenje" u novog, tj. označava početak nove uloge koja značajno menja njegov život, odnosno odgovorna uloga oca koji treba da vaspitava dete i izvede ga na pravi put.

U davnoj prošlosti, kada su se žene porađale kod kuće, u kolibi, šumi i slično, bilo je važno umotati dete u tkaninu kako bi bilo zaštićeno od hladnoće pa je otac cepao košulju i obmotavao ga oko deteta.

Ukoliko otac nije bio prisutan na porođaju, zaustavljao bi se prvi prolaznik. Takođe, postoji verovanje da drugi muškarci cepaju očevu majicu ili košulju kako bi se sreća prenela na njih i kako bi i oni postali očevi.

Cepanje majice
Cepanje majicefoto: Youtube/Braco Gajić

Neki ljudi smatraju da će onaj ko uzme delić iscepane majice ili košulje dobiti dete istog pola kao i otac čiju košulju cepaju.

U pojedinim krajevima zemlje zadržao se običaj da se majica cepa samo ako se rodi dečak i da muškarac koji pocepa majicu svom prijatelju takođe dobiti u budućnosti sina.

Bonus video:

04:00

KOLIKO JE STRESAN ODLAZAK NA POSAO NAKON ODMORA? Psiholog analizira: Postoje OVA dva tipa ličnosti, mnogi se ne odmore na odmoru!

(Espreso/BlicŽena/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.